toplotna črpalka zrak voda
Dom in oprema

Toplotna črpalka zrak voda je najcenejša med toplotnimi črpalkami

Ogrevanje na toplotno črpalko je vse bolj priljubljeno in spada na sam vrh, ko govorimo o ogrevalnih sistemih. Toplotna črpalka zrak voda je zagotovo ena izmed cenejših opcij za vas.

Kako pa se vi grejete v zimskih dneh – uporabljate drva, pelete, kurilno olje, morda sekance? Toplotne črpalke so zagotovo daleč najbolj okolju prijazen način ogrevanja, saj za delovanje izkoriščajo obnovljive vire energije, torej v okolje spuščajo bistveno manj emisij CO2.

Poznamo tri tipe toplotnih črpalk, in sicer toplotna črpalka zrak voda, voda voda in zemlja voda. Za delovanje toplotne črpalke voda voda morate imeti v bližini nek vodni vir, najbolje podtalnico, za kombinacijo zemlja voda pa poleg vode rabite tudi dovolj zemlje. Če ničesar od tega nimate na voljo v zadostnih količinah, je najbolje namestiti toplotno črpalko zrak voda, ki je tudi najcenejša od vseh treh možnosti. Toplotna črpalka zrak voda – tako kot tudi vse ostale toplotne črpalke – ne potrebuje rednega tedenskega ali celo dnevnega vzdrževanja, zato boste prihranili kar nekaj časa in energije. Prav tako ne boste rabili izgubljati svojega dragocenega časa s tem, da boste nanosili zadostno količino drv v stanovanje, niti ne rabite kakšnega posebnega prostora za skladovnico drv ali zalogovnik z gorivom – prihranite torej tako na času kot prostoru.

Če vas skrbi strošek začetne investicije, naj vam povemo, da so na voljo razne subvencije in skladi, s pomočjo katerih je nakup toplotne črpalke lahko dosti ugodnejši, sama investicija nakupa pa se vam bo povrnila že po 6–7 letih, saj si boste stroške ogrevanja znižali za kar 50–80 %.

Pred nakupom je seveda potrebno preveriti, če je v Sloveniji na voljo toplotna črpalka z virom, ki ga boste koristili, torej zrak, voda ali zemlja, če sta ponudnik in pooblaščeni serviser v Sloveniji ter če je izbrana toplotna črpalka na seznamu EKOSKLADA. Potem pa so tu še vse tehnične podrobnosti, npr. moč črpalke pa zunanji izgled in podobno.

Toplotna črpalka zrak voda je enostavno prava izbira za vse, ki si želite prispevati k varovanju okolja.