zimske gume
Avtomobilizem

Kakovostne zimske gume za dober oprijem na cesti

Vsak od nas ve, da mora 15. novembra obiskati vulkanizerja in na svoje vozilo montirati zimske gume. Vendar pa se velikokrat zgodi, da zimske gume, ki jih želite montirati, sploh niso ustrezne. Letošnjo zimo ne ostanite v snegu – raje preberite nekaj spodnjih vrstic in svojemu jeklenemu konjičku zagotovite primerno zimsko obutev.

Ni vseeno, kakšne zimske gume izberete

Pnevmatike, ki jih uporabljamo pozimi, so namenjene vožnji pri temperaturah nižjih od 7 °C. Ravno zato so tudi mehkejše, njihov profil pa je prilagojen vožnji v nepredvidljivih snežnih razmerah. Ker nas lahko v zimskem času preseneti marsikatera neprijetna razmera na cesti – dež, poledica in sneg, je potrebno pri izbiri ustreznih zimskih pnevmatik upoštevati določena priporočila.

V prvi vrsti je potrebno upoštevati starost zimskih gum. Nenapisano pravilo pravi, da naj bi zimske pnevmatike menjali na štiri leta, ne glede na njihovo obrabo. Razlog, da gume redno menjate, je predvsem material iz katerega so narejene. Ta namreč z leti izgublja na prožnosti, s tem pa se zmanjša tudi njihova kakovost. Nekvalitetne zimske pnevmatike pa ne zagotavljajo varne vožnje, zato vam vožnjo s takimi gumami močno odsvetujemo.

Druga pomembna lastnost je profil zimskih gum. Minimalni profil za zimske pnevmatike je 3 milimetre. Pozimi je bolje izbrati ožje gume. Te imajo namreč zaradi sile, ki deluje na njihovo manjšo površino, veliko boljši oprijem na cesti. S tem pa zagotavljajo veliko bolj stabilno vožnjo.

Da bo vaša vožnja v zimskih razmerah varna in udobna, pa pri izbiri kakovostnih zimskih gum upoštevajte še nekaj dodatnih priporočil. Pred nakupom preverite DOT oznako na gumi, ki pove, kdaj je bila guma izdelana. Stare gume zavrzite in jih zamenjajte z novimi. Priporoča se tudi, da izberete zimske pnevmatike z oznako A ali B, ki zagotavljata dober oprijem na mokri cesti.

Sicer pa ni nikoli odveč, da si pozorno ogledate teste zimskih pnevmatik, ki jih za voznike vsako leto izvede AMZS. Za nakup najboljših zimskih pnevmatik, kot so Continental, Bridgestone ali Goodyear, obiščite Silux. Naj bo vaša vožnja varna in zanesljiva.