toplotna črpalka
Dom in oprema

Kaje je toplotna črpalka in čemu služi v vašem domu

Toplotna črpalka je del sistema ogrevanja in hlajenja doma in je nameščena zunaj vašega doma, kupite pa jo lahko na tej povezavi www.dimplex.si/toplotne-crpalke/. Tako kot klimatska naprava lahko ohladi vaš dom, lahko pa tudi zagotovi toploto. V hladnejših mesecih toplotna črpalka črpa toploto iz hladnega zunanjega zraka in jo prenaša v notranje prostore, v toplejših mesecih pa črpa toploto iz notranjega zraka, da ohladi vaš dom. Poganja jo elektrika in prenaša toploto s hladilnim sredstvom, kar zagotavlja udobje vse leto. Ker skrbijo za hlajenje in ogrevanje, lastnikom stanovanj morda ne bo treba namestiti ločenih sistemov za ogrevanje svojih domov. V hladnejših podnebjih lahko notranjemu ventilatorskemu konvektorju za dodatne zmogljivosti dodate električni grelni trak. Toplotne črpalke ne kurijo fosilnih goriv kot peči, zaradi česar so bolj okolju prijazne.

 toplotna črpalka
Dve najpogostejši vrsti toplotnih črpalk sta zrak in zemlja. Toplotna črpalka zrak-vir prenašajo toploto med notranjim in zunanjim zrakom in so bolj priljubljene za ogrevanje in hlajenje stanovanj. Toplotne črpalke zemlja-voda, včasih imenovane geotermalne toplotne črpalke, prenašajo toploto med zrakom v vašem domu in zemljo zunaj. Te so dražje za namestitev, vendar so običajno bolj učinkovite in imajo nižje obratovalne stroške zaradi konstantne temperature tal skozi vse leto.
Toplotna črpalka prenaša toploto iz enega kraja v drugega z različnimi viri zraka ali toplote. Toplotne črpalke z zračnim virom prenašajo toploto med zrakom v domu in zrakom zunaj doma, medtem ko toplotne črpalke z zemeljskim virom (znane kot geotermalne toplotne črpalke) prenašajo toploto med zrakom v domu in zemljo zunaj doma. Osredotočili se bomo na toplotne črpalke zrak, vendar je osnovno delovanje pri obeh enako.
Toplotna črpalka kljub imenu ne proizvaja toplote, ampak prenaša toploto iz enega kraja v drugega. Peč ustvarja toploto, ki se porazdeli po celotnem domu, toplotna črpalka pa absorbira toplotno energijo iz zunanjega zraka (tudi pri nizkih temperaturah) in jo prenaša v notranji zrak. V načinu hlajenja sta ta črpalka in klimatska naprava funkcionalno enaki, absorbirata toploto iz zraka v zaprtih prostorih in jo sproščata skozi zunanjo enoto.