kamin
Dom in oprema

Kamin je danes vse bolj priljubljen element v stanovanjih

Si želite v vaši dnevni sobi ustvariti prijeten ambient, ko bi ob gledanju televizije ob steni plapolal ogenj in vas grel? Izberite kamin, ki se bo prilegal vaši dnevni sobi in uživajte v pomirjujočih plamenih.

Ogenj človeka spremlja že zelo dolgo časa. Predniki, ki so živeli v jamah, so z ognjem odganjali živali in se ob njem greli ter kuhali hrano. Ogenj prinaša svetlobo in toploto, lahko pa je tudi nevaren in povzroči veliko škode.

Kamini so danes zelo priljubljen element v stanovanjih. Poleg oddajanja toplote in svetlobe so danes tudi lep estetski dodatek. Vseeno pa je treba biti pri njegovi izbiri in postavitvi previden, saj lahko v nasprotnem primeru pride do neželenih nevšečnosti in nezgod.

Kamin mora biti postavljen na ustrezni podlagi, imeti mora dimnik in omogočen dovod zraka. Če podlaga, na kateri bo stal ni dovolj trdna, se lahko zgodi, da se bo začel posedati, pri čemer lahko nastanejo poškodbe, zagotovo pa bo njegovo delovanje slabše kot sicer. Dimnik mora biti primerne velikosti, saj se lahko v nasprotnem primeru zgodi, da bo dim uhajal v prostor, kar zna biti zelo moteče in neprijetno, v skrajnem primeru tudi nevarno. Dovod zraka mora biti dovolj velik, da poskrbi za zadostno količino dovoda zunanjega svežega zraka. Zato je pred izbiro kamina zares pomembno, da se o njem posvetujete s strokovnjakom, ki bo pregledal vaše stanovanje, ocenil kakšen kamin bi bil primeren za vaše stanovanje in poskrbel za vse varnostne mehanizme.

Kamini so lahko prostostoječi ali vgradni, vsak pa ima svoje prednosti in slabosti. Pri prostostoječem kaminu ste lahko bolj svobodni pri velikosti, modelu, barvi in dizajnu, pri vgradnem pa lahko sami izberete kaminski vložek in kaminsko oblogo. Pri vseh kaminih lahko sami izberete vrsto goriva – če imate svoja drva, boste najbrž kurili na drva, če pa svojih drv nimate, jih lahko kupite ali pa se grejete na pelete; v ceni ni bistvene razlike.

Je tudi vas zamikalo, da bi imeli svoj kamin? Hitro si zagotovite svojega in že to zimo uživajte v njegovem pomirjujočem prasketanju.