EMG preiskava
Trgovina in storitve

EMG preiskava živčevja

EMG preiskava je elektromiografija in se uporablja zato, da se opredeli različne okvare pa tudi poškodbe perifernega živčevja, ki je izjemno pomembno za človekovo funkcioniranje. Taka preiskava, ki jo najdete na tej povezavi https://www.sanus-statera.com/nevrologija/ se opravi, ker pacient toži zaradi bolečin pa tudi zaradi občutka mravljincev v zgornjih in še v spodnjih okončinah. EMG preiskava največkrat odkrije utesnitve nevropatije, še najbolj pogosto gre za sindrom zapestnega prehoda.

EMG preiskava

EMG preiskava se priporoča tudi, če se pojavljajo bolečine v križu, ki se nadaljujejo v nogo. Lahko se pokaže okvara živčnih korenin, kar je pogosto pri ortopedskih boleznih, med katerimi so hernija medvretenčne ploščice pa tudi utesnitev hrbteničnega kanala. Preiskava ugotavlja, do katere stopnje se je okvara razširila, kako močno jo je prizadel zdrs medvretenčne ploščice, kar je obvezen podatek za nevrologa.

EMG preiskava je pod vodstvom zdravnika, ki je nevrolog in specialist. Zdravnik bo na kožo, tam kjer je živec, namestil majhne elektrode. Če pa bo pregledoval mišico, potem tja zabode igelno elektrodo. Tako se izmeri aktivnost živcev, ki je električna, preverijo se tudi mišice in pa sklepi, ali delujejo in do katere mere. Pregleda se, kako dejavni so nevroni pri oživčevju mišice.

EMG preiskava traja zelo kratko, do največ 15 minut, včasih tudi 30, saj lahko vmes nevrolog ugotavlja, da je treba še kaj pregledati in ugotoviti. Največkrat ta metoda ni boleča za pacienta, lahko je neprijetna. Vendar se pregled prilagaja pacientu in njegovim občutkom, ne pušča p nobenih posledic.

Taka preiskava je najbolj pomembna za delovanje živcev na rokah in  nogah, tako lahko najlažje in najbolj natančno se opredelijo okvare živčevja, ki niso v hrbtenjači ali možganih. S tem odkrivajo tudi nekatere bolezni povezane z mišicami in njihovim sistemom. Tako boste zagotovo vedeli, za kaj gre in na podlagi teh raziskav vas bo lahko naprej obravnaval nevrolog specialist ter odredit pravilno zdravljenje, ki vam bo pomagal dolgoročno.