apikotomija
Zdravje in moda

Kaj rešuje apikotomija in kdo jo izvaja?

Apikotomija pomaga pri tem, da se odstrani vse, kar obkroža korenino zoba, da ne zgnije in ne propade. Gre za preprosto operacijo, kar si poglejte na tej povezavi https://www.doktor1a.com/apikotomija/. Apikotomija je metoda, ko zdravnik okužen del kanala odstrani in pozdravi tudi živec. Z njo pa se odpravlja tudi akutno vnetje čeljusti. Da imate težave z zobno korenino lahko nakazuje na to zelo močna bolečina, ki ne poneha. Rentgenska slika dostikrat ne pokaže tega obolenja. Vendar ima pacient občutek, kot da nekaj z vrha pritiska na zob. Pojavita se tudi bula ter oteklina in na vrhu je običajno bela pika.

apikotomija

Sčasoma pri tovrstnem vnetju nastane fistula iz katere lahko začne teči gonj pa tudi kri. Takrat je apikotomija res priporočljiva in  vam jo bo predlaga zobozdravnik ter jo bo opravil zobni kirurg. Vnetne reakcije povzročajo bakterije, ki imajo prosto pot skozi kanale, ki jih gnoj ustvari in je tako neovirano razmnožujejo. Imunski sistem jih namreč ne zazna. Ko se očistijo kanali in se naredi zapora, da se bakterije ne morejo razmnoževati, se ta bolezen počasi tudi pozdravi.

Apikotomija se naredi res v skrajnem primeru, da se vaše zdravstveno stanje zoba precej zaplete in da predhodne metode niso delovale. Zato izberite dobrega zdravnika, izkušenega, ki bo znal to težavo odpraviti. Uporabi pa se lahko tudi pri težavah z modrostnimi zobmi. Apikotomija bo razrešila probleme, če imate težave pri žvečenju in pri pritisku na zobe. Če vam oteka meso ob zobu, kateri ni izrasel dok konca, je potrebna operacija in odstranitev tega modrostnega zoba, kočnika, ki povzroča nemalo težav.

Na srečo se da vse rešiti, če obiščete zobozdravnika pravočasno in ne, ko je bolečina že napredovala in je težava res že velika. Dlje časa, kot čakate, težje bo za reševati probleme in dlje časa se boste zdravili ter ostali doma, namesto da bi delali ali kje uživali.