obdelovalni stroji
Računalništvo in tehnologija

Obdelovalni stroji vplivajo na uspeh proizvodnje

Brez tehnologije in avtomatiziranih procesov si danes sploh ne znamo več predstavljati sodobnega industrijskega procesa. Obdelovalni stroji za les za profesionalno uporabo so tako postali nepogrešljiv pripomoček v najrazličnejših industrijskih obratih, saj zagotavljajo natančno, hitro in profesionalno opravljeno delo. Postali so celo tako nezamenljivi, da jih danes srečamo celo v manjših obrtnih delavnicah, kjer z njimi lesarski mojstri izdelujejo najrazličnejše izdelke in jih prodajajo svojim strankam.

Obdelovalni stroji vam omogočajo, da z njihovo pomočjo izdelujete različne produkte ali kako drugače obdelujete les (ali kateri drug izbran material). Iz njega lahko tako na primer izrežete najrazličnejše vzorce ali pa vanj gravirate poljubne napise ali motive. Med najbolj natančne sodijo laserski stroji, ki so sestavljeni iz najbolj preciznih delov. Z obdelovalnimi troji vseh vrst lahko rokuje le usposobljena in strokovno podkovana oseba. V ta namen se mora delovni kader, ki tak stroj kupi, udeležiti posebnega strokovnega izobraževanja za njegovo uporabo.

Kateri obdelovalni stroj kupiti

Kot smo že omenili, poznamo več različnih vrst obdelovalnih strojev za les, ki v delavnici omogočajo profesionalno opravljanje različnih procesov. Katerega boste kupili, je odvisno predvsem od vaših potreb in tipa dela, ki ga opravljate. Med najpogosteje uporabljenimi srečamo lakirne kabine, okenske centre, različne peči, nanašalce lepila in olja ter druge namenske naprave.

Nikakor ne smemo pozabiti niti na najrazličnejše žage, kombinirke, rezkalne stroje, drobilce in stružnice ter delovne mize. Brez njih lesarska delavnica v pravem pomenu besede sploh ne more obstajati. Naprave z zelo zanimivim delovanjem pa so briketirke, ki odpadno žagovino stisnejo v kurilne brikete in tako lesnim ostankom ponovno zagotovijo uporabno vrednost. V lesarski delavnici tako ničesar po nepotrebnem ne zavržejo.

Obdelovalni stroji z najnaprednejšimi tehnološkimi sistemi

Večina obdelovalnih strojev za les je že opremljena z napredno tehnologijo, ki človeku bistveno olajša delo, prav tako pa vpliva na višjo kakovost končnega izdelka. Zagotovo pa med najnaprednejše sisteme sodi CNC tehnologija, ki omogočajo popolno avtomatizacijo in ponovljivost samega procesa. CNC stroji so v celoti računalniško vodeni. V posebne programe se vpiše vse potrebne podatke, stroj pa na podlagi le teh izdela željen izdelek. Te vrste obdelovalne stroje srečamo v večjih industrijskih obratih in v proizvodnjah, kjer sta natančnost in ponovljivost izrednega pomena.