Vrhunske palačinke za vse okuse

Palačinke so povsod po svetu izjemno priljubljena in mnogim tudi najljubša jed. Pri večini otrok se v tem primeru vedno zasvetijo oči. Za vas imamo nekaj novih idej kako še drugače narediti palačinke za vse okuse.

Osnovna mešanica za testo za palačinke:

Za približno 500 ml testa potrebujete:

  • 150 g moke
  • 1 ½ pecilnega praška (za ameriške palačinke in vaflje)
  • Ščepec soli
  • 250 ml mleka
  • 1 zelo veliko jajce
  • 2 žlici olja ali stopljenega masla

Nasveti:

  • Testo za vaflje in ameriške palačinke pustimo stati 5 minut, da se aktivirajo kvasovke
  • Testo za navadne palčinke pustimostati najmanj 15 minut, da škrob vpije tekočino
  • Ponev ali pekač za vaflje pred peko dobro segrejemo
  • Tudi če ima ponev ali pekač plast proti prijemanju moramo površino vsakič naoljiti

palačinke

Torej osnovne sestavine za palačinke so moka, pecilni prašek, sol, jajca, mleko ali druge tekočine ter maslo ali olje. Pri peki navadnih palačink navadno ne uporabljamo pecilnega praška. Belo moko lahko vedno nadomestimo z drugimi vrstami moke. Če želimo narediti ameriške palačinke, moko presejemo skupaj s pecilnim praškom. Palačinke pa bodo mehkejše če uporabimo moko brez glutena. Pri pripravi sladkega testa dodamo sladkor. Za preliv navadno uporabimo javorjev sirup, vendar lahko z njim osladkamo tudi testo za palačinke. Jajca zmes povežejo. Lahko jih uporabimo kot sneg, ter s tem razlahljamo testo. Vendar rumenjak obogati celotno zmes. Za tekočino navadno uporabimo mleko. Z dodajanjem piva zrahljamo testo, lahko pa namesto piva uporabimo tudi radensko. Z dodajanjem soli okrepimo gluten v moki in z njim zrahljamo tudi testo.

Za bolj prefinjen okus lahko dodamo tudi dobro sesekljano ali pretlačeno sadje ali zelenjavo. Če želimo testo obogatiti z vlakninami in hranljivimi snovmi, testu dodamo žita oreščke in semena. Dodamo lahko tudi začimbe, kanček močne kave in seveda čokolado ali kakav v testo za palačinke.