Hrana, v kateri uživamo skoraj vsako sekundo je na naših jedilnikih postala nepogrešljiva. Zelenjava, ki krasi naše jedi velikokrat da poseben okus in vonj. Zelje, ki velja za zelo staro jed, jed ki so jo imeli že naši predniki na jedilniku in jed, ki je bila polna vitaminov. Na spletni strani http://www.nadlani.si/kulinarika/zelje/ si tako lahko ogledate na desetine različnih možnosti kako zelje vključiti v naše jedi. Zelje veliko ljudi pozna kot samostojno jed v solati. Lahko pa zelje vključimo v različne tople kot hladne jedi. Tako na primer poznamo zelo znano Madžarko jed segedin, ki ne boste verjeli prav tako izvira iz mesta Segedin na Madžarskem. Zelje marsikatera gospodinja vključi v različne zelenjavne jedi, kot so na primer juhe, rižote in podobno.
Zelje vključuje zelo veliko vitamina C tako da ga je smiselno vključevati v soje jedi. Prav tako vključuje tudi ostale druge vitamine, ki pripomorejo k boljšemu počutju. Zelje nam v našem telesu daje občutek toplote in je lahko v kakršni koli obliki zelo hranljiv. A ne pozabimo zelje veliko ljudi med nami ne vključuje zgolj samo v prehrano temveč iz zelja lahko pridobimo tudi odlične zdravilne učinke. Tako so na primer stari običaji govorili, da v primeru zvinov in močni oteklin uporabimo za zdravljenje list kislega zelja, ki ga postavimo na otečeno mesto ter trdno zavijemo z povojem. Običaji in primeri govorijo, da otekline čez noč mine in bolečina je s tem precej manjša.
Med nami sigurno vsak kdo pozna koga, ki vsako leto na svojem vrtu goji prelepe zelnate glave, katere kasneje končajo v naših jedeh ali pa ga naribamo in postavimo kisati. Iz kislega zelja se kasneje pripravljajo odlične priloge k domačim jedem kot so na primer krvavice ali pečenice z kislim zeljem in matevžem. Ta jed velja za zelo poznano Slovensko jed katero poizkusi skoraj vsak turist, ki obišče našo malo državico.