vnetje dlesni
Zdravje in moda

Vnetje dlesni lahko vodi v resne zdravstvene težave

Kako skrbni ste pri ustni higieni? Si redno in pravilno čistite zobe in dlesni, ali to storite bolj površno in še to ne vsak dan? Na spletni strani luxdental.si/vnetje-dlesni lahko izveste, kaj vodi do vnetja dlesni, kdaj obiskati zobozdravnika, kako si pomagati in še mnogo drugih uporabnih nasvetov glede ustne higiene, zato jo le čim prej obiščite.

Vnetje dlesni nastane zaradi bakterijskih oblog, ki se nenehno nabirajo na naših zobeh ter med in okoli njih – če zob ne ščetkamo redno, torej teh oblog ne odstranimo, se na naših zobeh začenja nabirati zobni kamen, kar vodi v vneto dlesen. Če si zob ne čistite redno in pravilno, lahko začne vneta dlesen krvaveti, ali pa celo pospeši razvoj resnejših bolezni. Vnetje dlesni povzroči propadanje dlesni, zaradi česar se začnejo zobje majati ter posledično izpadati. Vneta dlesen lahko vodi celo v paradontozo, kar pomeni, da se uničujejo tkiva, ki podpirajo in obdajajo zobe. Paradontoza pa lahko vpliva na celotno vaše zdravje – vodi do srčno-žilnih bolezni, bolezni dihal, sladkorne bolezni ipd.

In kako veste, da imate vnete dlesni? Eden izmed znakov je zagotovo krvavenje dlesni, a še prej se lahko spremeni barva dlesni. Bledo rožnate barve dlesni se spremenijo do temno rdeče, postanejo napete in občutljive ter zakrvavijo ob ščetkanju ali grizenju trde hrane. Če pri sebi opazite karkoli od tega, nemudoma obiščite osebnega zobozdravnika! Če je vnetje blago, je tudi zdravljenje vnetih dlesni hitro in preprosto – zobozdravnik bo preveril stanje dlesni, torej, kolikšen je odmik dlesni, kako globoki so žepki in mehansko odstranil trde zobne obloge ter tako preprečil razvoj bakterij. Če pa vnetje napreduje, je potrebno zdravljenje z antibiotiki.

Vnetje dlesni torej ni tako nedolžno kot se morda zdi, saj lahko vodi v resnejše zdravstvene težave, pa ne le z zobmi in dlesnimi, temveč lahko resno ogroža vaše življenje. Z rednim, temeljitim in pravilnim umivanjem zob lahko neželene situacije preprečite, v kolikor pa se vam dlesni vseeno vnamejo, čim prej obiščite zobozdravnika.