Računalništvo in tehnologija

Pametne naprave

Kaj je to pametna naprava?

Vsak od nas ima računalnik ali pametni telefon, ali kakšno drugo pametno napravo. V zadnjih letih so začeli delati tudi pametne avtomobile, hladilnike, kuhinjske aparate, pametne televizorje in mnogo drugih pametnih zadev, katere lahko povežemo med sabo z ”bluetooth” tehnologijo in jih lahko nadziramo s pomočjo pametnega telefona ali tablice. Tehnologija je šla celo že tako daleč da obstajajo pametne hiše – tako imenovana popolna avtomatizacija doma, pametna google očala, 3d tiskalniki in tako naprej.

Pametna ura

Zelo popularne so pametne ure, katere povežemo s svojim telefonom in že nam kaže naš srčni utrip, koliko korakov smo prehodili ter koliko kalorij pokurili. Preko nje lahko tudi kličemo ali pošiljamo sms-e, brskamo po socialnih omrežjih ter beremo e-pošto.

pametne naprave

Pametna hiša

Naprave in aparati imajo povezavo z internetom -ponavadi WIFI brezžičnega omrežja, to pa zato, da lahko upravljamo nastavitve kar preko pametnega telefona kjerkoli na svetu smo. Pogoj je edino to, da smo povezani v svetovno omrežje. Tako lahko na primer nadziramo različne motorje za vse vrste rolet in garažnih vrat, temnenje in svetlenje vseh vrst luči – seveda imamo tudi funkcijo on/off. Kot že rečeno imamo lahko tudi nadzor nad avdio / video sistemi in multimedijskih naprav, nadzor nad ogrevanjem ali hlajenjem, nadziramo lahko tudi vse vrste električnih naprav in gospodinjskih aparatov, optimizacija porabe električne energije je tudi mogoča kot tudi naprimer kdaj naj naš avtomatiziran sistem zalije naš prelep vrt.

Pametni telefon / tablica

Skoraj vsak ima vsaj pametni telefon če ne tudi tablico. Na ti dve napravi lahko naložimo vse mogoče aplikacije, igrice in še kaj. Kot že rečeno lahko z njima nadziramo druge naprave, poleg osnovnih funkcij (klicanje, pošiljanje sporočil) pa z njima brskamo po socialnih omrežjih, prejemamo in pošiljamo elektronsko pošto in kot že rečeno imamo v spletnih trgovinah na voljo milijone aplikacij ter igric. Tudi fotke lahko delamo čedalje boljše, saj ima veliko pametnih telefonov že vgrajene kamere,ki imajo preko 23 milijonov pikslov.

Pametni avtomobili

Seveda ta ”pametna” tehnologija ni zaobšla niti sveta avtomobilizma. Sodobni avtomobili imajo od 25-30 računalniških enot, naprednejši tudi do 80. Ti računalniki nadzorujejo stabilnost vožnje, razporejajo energijo, skrbijo za boljšo varnost, spremljajo senzorje, zavore, tlak v gumah, opozarjajo nas o pogojih na cesti in tako naprej. Pri google-u so naprimer predstavili prvi samo-vozeči avtomobil brez voznika že leta 2014. Ta avto nima niti pedala za plin ali zavoro, niti volana nima. Vse je vodeno računalniško, signale pa dobiva preko številnih laserjev, ki so nameščeni po celem avtomobilu.