Lesena okna prinašajo toplino v dom

lesena okna

Danes je vrst in modelov oken veliko, a so lesena okna tista, ki še vedno ohranjajo svojo popularnost, zaradi naravnega materiala in videza samega lesa. Pestro ponudbo lesenih oken si lahko ogledate na spletni strani; https://stajerles-trade.si/okna/lesena-okna.html, kjer boste zagotovo našli primerna okna za svoj dom. Izbirate lahko med različnimi dimenzijami, vgradnimi oblikami, vrstami lesa in načini odpiranja, zato bodo vaša nova okna popolnoma prilagojena vašim potrebam.

Pozitivne lastnosti lesenih oken
Kljub temu da je danes na trgu precej PVC oken, so lesena okna vseeno tista, ki v dom prinašajo toplino in pozitivno vplivajo na človekovo počutje. Les je namreč naravni material, ki ima lastno barvo, strukturo in vonj, katerega plastika ne more nadomestiti. Poleg vsega naštetega, pa je les tudi dober toplotni in protihrupni izolator. Tako okna iz lesa dihajo in usklajujejo zračno vlago, a vaš dom ščitijo od zunanjih temperatur in hrupa. Lesena okna polepšajo dom s svojim izgledom, saj ustvarjajo prijetno vzdušje in prinašajo občutek topline, mirnosti ter domačnosti. Ker so okna narejena iz različnih vrst lesa, lahko izberete tistega, ki sem vam najbolj dopade. Najpogostejši je smrekov les, uporabljajo se še jelka, macesen, bor in hrast. Vsak izmed njih ima različno strukturo pa tudi barvo, kar odpira več možnosti za izbiro.

Kako je z vzdrževanjem lesenih oken?
Navadno ljudi skrbi vzdrževanje lesenih oken, a je strah odveč, saj je les dobro zaščiten in zato ni tako občutljiv. Lesena okna so zaščitena z laki in lazurami, ki regulirajo vlago v lesu in ščitijo pred vremenskimi vplivi ter mehanskimi obremenitvami. Edino priporočilo na podlagi vzdrževanja lesenih oken je, da jih enkrat letno namažete s čistilnim setom za okna, ki je sestavljen iz posebnega čistila in negovalnega mleka. Slednji les osveži in zapre morebitne mikro-razpoke v laku, kar deluje preventivno in predstavlja dodatno zaščito za okna.