Električna kolesa – da boste lažje poganjali

električno kolo

Ste si kdaj  že želeli električno kolo? Ste se kdaj spogledovali z nakupom električnega kolesa ali pa ste ga imeli že naročenega, pa ste potem preklicali dobavo? Tu imate par predlogov, zakaj pri nakupu kolesa raje izberite električna kolesa kot pa navadna.

Električna kolesa se v zadnjih časih vse bolj prodajajo in v nekaterih državah oziroma mestih so skoraj že izrinila navadna kolesa brez motorja. Saj je vožnja z e-kolesom veliko lažja ter tudi hitrejša od navadnih koles. Poleg tega je pa električno kolo oziroma kolo na splošno najhitrejše prevozno sredstvo za prevoz  v mestu, hkrati pa eno najcenejših, saj za njega ne potrebujemo plačevati registracije, v večini držav ne potrebujemo izpita ter posebne dodatne opreme. Kupimo le kolo ter zaščitno čelado, pa smo že na poti v službo ali uživamo na dopustu.

električno kolo

Električno kolo lahko v sedanjih časih dobimo po dokaj dostopnih cenah, če pa smo malo bol zahtevni kupci in kupujemo kolo, ki ga ne bomo vozili samo po mestnih ulicah in v poletnih večerih po plažah, ampak tudi na kakšen sosednji hrib ali gorsko pot, pa bomo zanj odšteli nekoliko več. Pri nakupu e-koles nimamo skoraj nič za izgubiti in skoraj ni stvari, na katero bi morali posebno paziti, ko ga kupujemo. Večinoma smo pozorni le na kapaciteto baterije, ki so v sedanjih časih že zelo zmogljive in glede na želje na primernost kolesa terenu, po katerem se bomo peljali.

Zdaj pa še kakšna beseda o zgodovini električnega kolesa. Prvi patent na električno kolo se je zgodil leta 1895, patentiral pa ga je gospod Jeogden Bolton Jr., ampak je bil za tiste čase projekt prezahteven in predrag, da bi začeli z masovno proizvodnjo, tako da se je na električno kolo za 80 let pozabilo. V letu 1990 so se na trgu pojavili elektro motorji s sistemom za krmiljenje navora, kateri pa so potem na novo zagnali proizvodnjo električnih koles. Električna kolesa se seveda razvijajo še danes in postajajo vse naprednejša ter lažja.