dermatologi
Zdravje in moda

Kaj delajo dermatologi in kako vam lahko pomagajo

Dermatolog je vrsta zdravnika, ki diagnosticira in zdravi bolezni, ki prizadenejo vaše lase, kožo in nohte, najdete pa jih na tej povezavi www.dermatologi.si. Zdravijo tudi stanja, ki prizadenejo sluznice ali občutljivo tkivo, ki obroblja nos, usta in veke. Glavni razlogi za te obiske dermatologa vključujejo zdravljenje kožne lezije, aken, kožnih izpuščajev, razbarvanje ali pigmentacijo. Poleg teh zdravstvenih in kozmetičnih težav lahko dermatolog pomaga prepoznati znake in simptome resnih osnovnih zdravstvenih težav. Na primer, stanje, kot je sladkorna bolezen, lahko povzroči simptome, ki vplivajo na videz vaše kože. Dermatolog je lahko prvi zdravstveni delavec, ki prepozna znake.

dermatologi

Korenska beseda za dermatologijo je derm ali dermis. Izhaja iz grške besede derma, kar pomeni koža. Dermatologija je posebno področje medicine, ki se osredotoča na stanja, ki prizadenejo vašo kožo. Poleg vaše kože dermatologija vključuje tudi stanja, ki prizadenejo vaše nohte, lase in občutljivo sluznico vek, nosu in ust. Vaša koža je največji organ vašega telesa. Vsebuje živčne končiče, znojne žleze, lasne mešičke, pore, krvne žile in številne druge strukture. Skrb zanjo je pomembna za vaše splošno zdravje.

Medtem ko lahko splošni zdravniki in zdravniki interne medicine diagnosticirajo in zdravijo ta ista stanja, ima dermatolog globlje razumevanje in več izkušenj. Pravzaprav bodo številni zdravniki primarne zdravstvene oskrbe svoje paciente napotili k dermatologom za specializirano oskrbo. Delo dermatologa lahko običajno razdelimo na tri področja. Dermatolog lahko diagnosticira in zdravi bolezni, ki prizadenejo vašo kožo. To vključuje bolezni, kot so psoriaza v plakih, rozacea in akne. Dermatolog lahko prepozna tudi simptome na vaši koži, ki bi lahko bili znaki drugih zdravstvenih stanj. Na primer, srbeča in suha koža lahko včasih kaže na težave z ledvicami.

Mnogi dermatologi izvajajo manjše operacije, kot je odstranjevanje madežev ali bradavic ali biopsija kože. Drugi dermatologi bodo specializirani za obsežnejšo kirurgijo. Ti postopki lahko vključujejo odstranitev benignih cist ali kožnega raka. Dermatolog lahko zdravi težave s kožo, ki vplivajo na vaš videz. To lahko vključuje izpadanje las, temne lise ali gube. Mnogi dermatologi so usposobljeni tudi za izvajanje kozmetičnih tretmajev. Sem spadajo polnila, kemični pilingi in lasersko odstranjevanje dlak.